Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/ivanovi/public_html/limonette.net/wp-includes/compat.php on line 502
Ябълкови меденки в края на лятото |

Ябълкови меденки в края на лятото

меденки OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ЗаЗемяване*. Напускате летящите си, градски жилища и се приземявате боси в някоя градина. Сутрин ходите без обувки в росата или играете, отново без обувки, докато последните летни дъждове изпращат слънцето зад гърбовете ви. Не бързате. Ставате рано, за да създадете деня си по-дълъг. Надничате в стари, отдавна изгубили душата си къщи, и се опитвате да отгатнете света, който ги е изпълвал някога. Сушите ябълки, докато разговаряте дълго с любимите си хора или докато четете за някое вдъхновяващо пътешествие, като тези на американския журналист Ерик Уайнър в неговата „География на блаженството“. Грижите се за своенравно любвеобилни котки и си приготвяте лековит сироп от бъзак. И се надявате в някой миг нещо научно-фантастично да се случи, времето да спре и вие да се капсулирате завинаги в този отрязък от щастие. Но не би. Настъпва неделя и списъкът с поети ангажименти и обещания ви качва на автобуса.

Това, което отнасяте за утешение, е кутия пълна с невероятно ароматни домашни меденки. Може би тази кутия е малко далеч от съвременните разбирания за здравословен сладкиш, но пък е затворила в себе си носталгията по едно сякаш изгубено време на безгрижие, вдъхновение и мечтателност.

Ябълкови меденки
 
Продукти
 • 100г краве масло
 • 100г мед
 • 100г захар "Мусковадо"
 • щипка сол
 • 1-2 чл канела
 • 1чл сода бикарбонат
 • 1 настъргана на дребно ябълка
 • 250г грахам
Приготвяне
 1. Кравето масло и захарта се разтопяват на бавен огън.
 2. След като махнете сместа от огъня, се добавят медът, солта, канелата и содата.
 3. Разбърква се много добре и едва тогава се добавят настърганата на дребно ябълка и брашното.
 4. Получава се изключително лепкаво тесто, но тук не трябва да се изкушавате и да добавяте още. Достатъчно е да оставите тестото за половин час в хладилника, при което то стяга и с лекота ще може да оформите топчета с големината на орех, които се сплескват с длан и се поставят на разстояние едно от друго върху хартия за печене.
 5. Тук, изцяло в духа на бабиното време и трудно разгадаеми тефтери, ще споделя само, че меденките се пекат в умерена фурна, докато станат готови.

* Преди година гледах вдъхновяващ филм за т.н. earthing/ grounding – начин да се свържем отново с енергията на Земята. Резултатът бе босоного търчене по Витоша през октомври и еуфория от извършения подвиг. В последствие прочетох и ето тази книга, която ме превърна в още по-ентусиазиран последовател на идеята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *